Gradnja lesene hiše


Gradnja lesenih hiš ima številne pozitivne učinke, saj so grajene z naravnimi materiali. Potrebno je uporabiti dobro sušen material, ker vemo, da les deluje celotno svoje obdobje (ne samo v času rasti). Les je izvrsten toplotni in zvočni izolator, ker je paro-propusten, omogoča naravno zračenje objekta. Lesena hiša namreč nudi zdravo bivalno okolje, prav tako omogoča ogrevanje z minimalnimi stroški. Toplotna prevodnost elementov je odvisen od sestave in izvedbe projekta.


Lesena hiša Gradnja Hiša


Požarna varnost lesene hiše ni nič slabša od ostalih objektov, celo nasprotno. Res je, da je les gorljiv, vendar pa les prevzema večje požarne obremenitve, kar pomeni, da ob požaru pozneje popusti. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki deluje kot neke vrste  samozaščita. Ker je sama  teža lesene hiše precej nižja od klasično grajene, je prav tako njena potresna varnost velika. Zaradi omenjenega dejstva je horizontalna sila na objekt manjša. Les je bolj elastičen material in boljše prenese tresenje tal.


Zaključne notranje obloge se pri lesenih hišah običajno izvedejo z lesom ali mavčno-kartonskimi ploščami, talne obloge je možno izvesti z lesom, parketom ali keramiko na predhodno izvedene estrihe.

Gradnja hiše iz lesa je precej krajša od gradnje klasične, saj je vselitev možna že približno v šestih mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja.  Običajno je predhodno potrebno pripraviti samo temeljno ploščo, ki mora biti ustrezno hidro-izolirana, na katero proizvajalec lesene hiše opravi montažo. Ta poteka v celoti na mestu gradnje, s predhodno pripravljenimi elementi. Lesena hiša ima dolgo življenjsko dobo, saj ob rednem vzdrževanju lahko služi svojemu namenu krepko preko 100 let.

Tovrstna gradnja je ekološko bistveno bolj sprejemljiva, saj okolje precej manj obremenjuje, poleg tega pa se lepo vključuje v naravno okolico.

Gradnja hiše zna biti precej stresna situacija, zato se je smiselno predhodno pozanimati o vseh dejstvih.  Odločitev o vrsti gradnje je seveda odvisna od vsakega posameznika. Z odločitvijo za leseno hišo boste zadovoljni celo življenje, hvaležna pa vam bo tudi narava.